Dazzled Sticks’ Junte Uiterwijk: Vijf gouden regels voor muzikanten

match-1423159

Junte ‘Sticks’ Uiterwijk heeft het druk. De muzikale carrière van de rappende helft van het duo Dazzled Sticks zit in de lift. Singel ‘De Tunnel’ komt net nieuw binnen in de Mega Top 50, als wij hem treffen op het Sena event ‘Muziek en je business’In zijn volle agenda maakte Junte tijd om hier een lezing te geven voor ambitieuze muzikanten zoals jij. Humorvol en uptempo deelt hij vijf ‘Gouden regels voor elke artiest’.  Hoewel Junte zijn verhaal begint met het relativeren dat hij de waarheid in pacht zou hebben, denken wij dat zijn gouden regels jou vooruit gaan helpen. Maar oordeel zelf:

Regel #1: Wees een gentle(wo)man

Junte geeft meteen zijn belangrijkste tip weg door het Sena publiek op het hart te drukken: “Als je verder wilt komen met je muziek, zorg dan dat je je altijd professioneel opstelt. Dus zorg dat je je shit op orde hebt en dat je demo er goed uitziet.” Maar meer nog benadrukt Junte dat professionaliteit verder reikt dan de boel op orde hebben. “Het gaat erom dat je respectvol bent. Altijd. Voor iedereen. Wees dus niet alleen op je best in een gesprek met een zaaleigenaar. Doe net zo vriendelijk als je na een optreden de schoonmaker tegenkomt die de troep van jouw publiek opruimt. Zorg dat jij en je team vriendelijk zijn en dat jij ook naar je crew toe enthousiast en dankbaar bent.” Amen to that!

Regel #2a: Durf te vertrouwen op je instinct

Wat voelt goed? Als je deze vraag vooraf laat gaan aan de keuzes die je maakt, blijf je als muzikant dicht bij jezelf en trouw aan jouw muzikale identiteit.  “Muziek is gevoel, je verkoopt geen Iphones” stelt Junte. Daarom kun je je gevoel niet wegfilteren in een poging je muziek aan de mens te brengen. “Ga ergens voor als het goed voelt. Verloochen jezelf niet in de hoop daarmee verder te komen en staar je niet blind op gouden bergen.” Succes gaat niet alleen over fame and fortune. Je hebt het bereikt als je iets gemaakt hebt waar je achter staat en waarvan je geniet. Junte: “Doe waar je passionate over bent. Als dat het creatieve proces is, richt je dan op het creatieve proces. En verzamel mensen om je heen die net zo passionate zijn over het zakelijke deel.” Ook als je al even op weg bent: “blijf reflecteren of je op een spoor zit dat je past”.

Regel #2b. Maak kutmuziek

Echt waar. Slechte muziek maken is een aanrader. “Want”, aldus Junte, “aan die tien minuten waarin je ‘ineens’ een vette track neerzet, zijn uren aan geklooi vooraf gegaan. De flow van dat creatieve moment bereik je niet spontaan. Juist in het proces van gerommel vooraf en het niet kunnen vinden van de juiste sound, wordt de kiem gelegd voor de beste nummers. Iedere artiest maakt waardeloze muziek, maar niemand brengt het naar buiten.” Dus gun jezelf de ruimte om te experimenteren. Zelfs Sticks bekent met gepaste trots “ik heb heel veel kutmuziek gemaakt.” Wat een opluchting.

Regel #3 Doe alles zelf

Of beter, zorg dat je alles een keer zelf gedaan,  of van dichtbij gezien hebt. Met Opgezwolle kwam Junte onder de vleugels van het label Top Notch. Hoewel hij daar geen slechte deal had, koos hij ervoor om met Dazzled Sticks muziek in eigen beheer uit te geven. En daar leer je van. “Zorg dat je weet van de hoed en de rand. Het gaat om jouw muziek en jij hebt het recht te bepalen wat daar (niet) mee gebeurt. Ik heb heel veel domme vragen moeten stellen om te leren hoe het zit met mijn rechten en mogelijkheden als muzikant. Maar ik weet nu wel veel beter wat ik aan het doen ben.” Dat het in eigen beheer houden van muziek geen puur commerciële keuze is blijkt uit het distributiebeleid van de muziek van Dazzled Sticks. Het album is tegen een vrijwillige vergoeding (dus: gratis!) te downloaden op dazzlessticks.nl. “Muziek is als water” legt Junte uit. “Het moet vrij verkrijgbaar zijn. En er zijn altijd mensen die bereid zijn om voor water te betalen als deze in een fancy karaf geserveerd wordt. Voor muziek is die karaf het vinyl.”

Regel #4: Durf nee te zeggen

Junte’s stelregel: “Als ik ergens voor wordt gevraagd wat mij niet definieert als muzikant, zeg ik nee.”   En daarom deed Junte niet mee aan Wie is de mol of Fort Boyard. Ik werd voor die programma’s gevraagd en moet zeggen dat die aanbiedingen best verleidelijk zijn. Je speelt jezelf in de kijker bij een groot publiek als je meedoet. Maar dan ben je ‘die rapper die meedeed aan Wie is de mol.’ Voor fort Boyard zou ik tien dagen weg zijn om maden te eten en door de groene derrie te kruipen. Ik kon die tijd ook gebruiken om de studio in te duiken en thuis te zijn bij mijn gezin. Ik koos voor het laatste en maakte een vet album.” Als je één deur gesloten laat, betekent dit ook dat je ruimte maakt voor andere kansen en bezigheden. Wees kritisch.

Regel #5: Durf te vernieuwen

“Doe wat je deed en je krijgt wat je kreeg” meldt Junte het Sena publiek tot slot. “Houd jezelf tevreden en wees niet bang om eens iets heel anders te gaan doen dan je publiek van je verwacht. Je leert jezelf beter kennen als je buiten je comfortzone treedt. Wees vooruitstrevend. Het moet altijd gaan om de muziek.” En met deze bemoedigende woorden sluit Junte zijn lezing af. Ik kijk om me heen en zie twinkelende ogen en glimlachende monden in het muzikantenpubliek van Sena. Junte’s pleidooi voor moed en eigenheid komt over. Laat je ook inspireren door Junte, die vriendelijk genoeg was jou verder te helpen in plaats van zijn spaarzame tijd in zijn eigen succes te investeren. Leer van een muzikale gentleman die practised wat hij preached. Met een grote mond. Dat dan weer wel.

DeCDPerserij.nl
Geschreven door

DeCDPerserij.nl

Wij geloven in muzikanten. Wij geloven in de manier waarop muzikanten de wereld om zich heen kunnen veranderen, met gevoel voor geluid, passie en de liefde voor het creëren. Met diezelfde passie, liefde en vakmanschap dragen wij bij aan het succes van onze klanten. Ondersteunt door onze producten hebben onze klanten de ruimte om hun geluid met fans te delen, op een manier die raakt. Hierdoor kunnen zij groeien in hun succes.

DeCDPerserij.nl

Geef een reactie

Meld je aan om te reageren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>