7 tips: Hoe geef je een goed optreden?

hoe-heef-je-een-optreden

Laat je optreden meer zijn dan een repetitie met publiek. Om succesvol te zijn, moet je een show geven die ze niet snel zullen vergeten. Een paar tips ter inspiratie.

1 Denk out of the box

Het podium op in blote komt met een sok om het geslacht is al eens gedaan. Een drummer die speelt met z’n rug naar het publiek, voor een spiegel ook. Jij kunt vast meer bedenken. Een grote podiuminstallatie kan een onuitwisbare indruk achterlaten (maar is duur). Makkelijker te realiseren: draag witte contactlenzen, gebruik fluorescerende nagellak, speel de eerste set in een harnas. Denk out of the box. En laat je inspireren door je voorbeelden. Huiswerk: bekijk 5 grote liveacts en schrijf op wat jij van ze kunt leren.

2 Doe anders dan anders

Zet een masker op, huur een sexy danseres in, zet een rookmachine aan, laat stemmen horen tussen de nummers, projecteer beelden op de wand, zet grote kandelaars op het podium met brandende kaarsen. Wel eens gedacht aan interessante instrumenten? Een tabla of sitar bijvoorbeeld. Of wat denk je van een theremin, die je vast kent van Good Vibrations van de Beach Boys (dat karakteristieke riedeltje komt van een theremin, het enige muziekinstrument dat je bespeelt door het niet aan te raken). Geef het publiek iets om over na te praten.

3 Communiceer met je publiek

Laat het publiek meedoen. Het laten zingen van het refrein en de bekende ‘e-oh’ die kennen we al (al lijkt het publiek het nog steeds leuk te vinden). Je kunt ook goedkope instrumentjes als een kazoo uitdelen, zodat je fans kunnen meespelen tijdens een bepaald stuk van een nummer. Je kunt ook lichtstaafjes uitdelen vlak voor het spelen van een ballad. Of rol grote ballonnen de zaal in. Dans met een mooie meid uit het publiek. Of nodig fans uit om na de show backstage te komen en wat selfies met de band te maken. Denk ook aan VIP-arrangementen, inclusief maaltijd en de mogelijkheid om voor de show met de band te praten en bij de soundcheck te zijn.

4 Geef je publiek ‘macht’

Je kunt je fans de gelegenheid geven jouw setlist samen te stellen door te stemmen op nummers die op je website staan. En wel realtime, terwijl je optreedt! Je kunt ook websites gebruiken als UStream, Blog TV, LiveStream, JukeZoo om jouw live-optreden te streamen naar de fans thuis.

5 Vergeet de after-party niet

Maak de paar uur ná je optreden net zo belangrijk als het optreden zelf. Er zijn voorbeelden van bands die spetterende after-parties organiseerden in prominente nachtclubs, met bier, whisky en spannende meisjes ‘for free’.

6 Consistent met je ‘merk’

Wat je live ook doet, zorg dat het aansluit bij het imago van de band. Geen geforceerde acts of gimmicks. Laat alles wat je doet heel natuurlijk en vanzelfsprekend aansluiten op het ‘merk’.

7 Muziek belangrijker dan gimmicks

Voor de duidelijkheid: we willen hier niet suggereren dat gimmicks belangrijker zijn dan muzikaal vakmanschap. Zie bovenstaande tips als onderdeel van de ‘total package’ . Ze geven je de kans om je te onderscheiden en boven de grijze middelmaat uit te stijgen.

Ronald Sterk
Geschreven door

Ronald Sterk

Ronald Sterk is een ervaren journalist en tekstschrijver. Hij was 10 jaar poprecensist voor de Arnhemse Courant en schreef voor Music Maker. Ronald is ook een bevlogen gitarist en speelt jazz in een bigband. Hij is de manager van topgitarist Richard Doodkorte.

DeCDPerserij.nl

Geef een reactie

Meld je aan om te reageren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>