Biografie schrijven: Bandbio vanuit journalistiek perspectief

Biografie schrijven

In dit vervolg op ’10 tips: zo schrijf je een goede bandbio’ ontdekken we het journalistiek perspectief van de biografie. ‘Een goede biografie voor bands ofwel bandbio heeft een ‘verhaal’ en kan de lezer in een paar zinnen samenvatten. Kijk door een journalistieke bril en schuw het ‘ongewone’ niet.

Biografie schrijven: wat heeft nieuwswaarde?

Elke student op de School voor Journalistiek leert de vraag beantwoorden: ‘wat is journalistiek interessant?’. De docent komt dan al gauw met ‘man bijt hond’ als een onderwerp dat het waard is om de krant te halen. Het omgekeerde – ‘hond bijt man’ – is vrij alledaags: er worden immers wereldwijd om de haverklap mensen door honden aangevallen en gebeten. Dát komt dus niet in de krant. Maar als een man een hond aanvalt, het beestje bijt en wordt gearresteerd wegens dierenmishandeling – ja, dat is nieuws.

Biografie schrijven: hoe tegendraadser hoe beter

Het etiket ‘nieuws’ wordt dus geplakt op mensen en gebeurtenissen die bijzonder zijn, prikkelend, verrassend, niet alledaags of tegendraads. In die zin komt ‘het gewone leven’ er maar bekaaid vanaf in het nieuws. Het programma ‘Man bijt hond’ doet dat juist wel. Daar worden we – even als voorbeeld – deelgenoot van tante Mien die de slingers ophangt omdat haar kleinkind jarig is, met prietpraat in de marge. Dat zo’n programma nu juist genoemd is naar het symbool van écht nieuws (‘Man bijt hond’) is natuurlijk ironisch bedoeld.

Biografie schrijven: schrijf beeldend

Enfin, wat kan jij hier allemaal mee als je je bandbio gaat schrijven? Denk eerst goed na wat jullie drijft. En ga op zoek naar ‘het ongewone’. Een mooi voorbeeld is Jeff Healey, de blinde bluesrocker die ooit van zijn vader een gitaar kreeg, het instrument op z’n bed legde en er geknield op speelde. Hij had immers nooit gezien hoe het eigenlijk moest. Dát is een verhaal dat tot de verbeelding spreekt – je ziet het voor je.
Beeldend schrijven
Het verhaal van Jeff is bijzonder – bizar eigenlijk – en iedereen onthoudt het. Begrijp ons goed, je hoeft niet stekeblind te zijn om een lekkere bandbio te krijgen, waar het ons om gaat is dat je het principe begrijpt: elke bandbio die beklijft bij de lezer heeft een hook, een cliffhanger of een pakkende anekdote.

Biografie schrijven: verhalen die blijven hangen

Mogen we nog een voorbeeld geven? Luister eens naar Jerôme Hol, een smaakvolle gitarist met veel techniek en heel veel kennis van harmonie, toonladders en avantgardistische ritmes. Is essentie is dit zijn verhaal: hij komt eigenlijk uit de metalwereld en heeft vervolgens ‘keurig’ het conservatorium afgemaakt. Daar legde zijn docent hem jazzstandards voor, die hij ook allemaal braaf heeft gestudeerd.

De jazz gaf hem muzikale verdieping, maar zodra hij thuis was, pakte hij zijn Strat en speelde het jazzrepertoire op zijn manier: rauw, punchy en met vervorming. Juist door exponent te zijn van twee tegenpolen – metal en jazz – ontwikkelde hij een geheel eigen stijl. Kijk, dat zijn verhalen die blijven hangen. Nogmaals, ga op zoek naar het bijzondere, het onalledaagse. Als je de ziel van jouw band in woorden weet te vangen, maak je meer kans op een gig. Mensen luisteren nu eenmaal graag naar muzikanten met een verhaal. Aan jou de uitdaging die te schrijven.

5 tips

  • kies één opvallend onderwerp en werk dat uit
  • beschrijf hoe jullie klinken: maak het bijzonder en spannend
  • beschrijf wat je wil bereiken: durf te dromen!
  • prikkel de lezer, maak hem nieuwsgierig
  • schrijf in ‘de derde persoon’, niet in de ik-vorm

Meer over biografie schrijven

In het laatste deel van deze serie gaan we dieper in op een band biografie schrijven. Dat doen we aan de hand van een voorbeeld bandbio die we gaan ontleden.

Ronald Sterk
Geschreven door

Ronald Sterk

Ronald Sterk is een ervaren journalist en tekstschrijver. Hij was 10 jaar poprecensist voor de Arnhemse Courant en schreef voor Music Maker. Ronald is ook een bevlogen gitarist en speelt jazz in een bigband. Hij is de manager van topgitarist Richard Doodkorte.