Meer geld verdienen met muziek, vijf tips!

geld verdienen met muziek

Oefenruimte, opnames, promotie; ze kosten allemaal geld. En dat terwijl op veel plekken de gages voor optredens steeds verder naar beneden gaan. Daarom vijf tips om je inkomsten een boost te geven; Meer geld verdienen met muziek!

1. Geld verdienen met muziek: vinyl

Al pak hem beet zo’n vijf jaar duiken er in het nieuws regelmatig berichten op dat vinyl helemaal terug is. Onderhand mogen we dan ook gerust stellen dat dat zo is. Er worden vele cijfers genoemd over aantallen en stijgingen. Zo zag branchevereniging NVPI de omzet in 2013 met een miljoen stijgen naar zeven miljoen euro. In de slipstream is ‘crate digging’ ook hip geworden, dus een bakje vinyl op je merch-tafel kan verleidijk zijn. Dat veel bands en labels de fysieke plaat combineren met digitale downloads lijkt een slimme zet.

2. Geld verdienen met muziek: merchandise (in kleine oplage)

Shirts, hoodies, wristbands of buttons. Wie gegrepen wordt door muziek wil dat graag uitdragen. Maar dan moet zo’n item wel lang meegaan. Zorg daarom voor hoge kwaliteit en laat je publiek dat ook weten. Mensen zijn bereid te betalen voor kwaliteit. En dat zorgt er ook voor dat ze langer met jouw logo rondlopen. Afhankelijk van waar je publiek om geeft kan het ook lonen om merchandise in kleine oplage – het liefst zo custom mogelijk aan te bieden. Vooral de nieuwe generatie jongeren blijkt gevoelig te zijn voor verrassend en uniek.

3. Geld verdienen met muziek: cd-verkoop

Spotify vs CD verkoop
Het album is dood, niemand draait meer cd’s. We kennen allemaal de vooroordelen over cd-verkoop. Toch zie je blije concertbezoekers nog steeds met een nieuwe cd huiswaarts gaan. Het zijn dan vooral ook berichten over de ‘grote jongens’ die ze in minder grote getale weten te verkopen, die de toon zetten. Weet je mensen bij een optreden te overtuigen en over te halen een album te kopen, dan kan kun je daar ook flinke marges op maken. Zo liet Spotify eerder weten dat artiesten gemiddeld 0,006 euro per stream verdienen via hun dienst. Dat terwijl je aan een verkochte (digipack) cd gemiddeld ongeveer 8,15 euro overhoudt.

4. Geld verdienen met muziek: biedt live-opnames aan

Een liefhebber staat in de zaal, geniet van je concert en kan (enige tijd) na afloop de opnames in huis halen als betaalde download. De opnames van dat ene optreden waar hij zelf bij was. Noem het de bij-zijn-meemaken charme. En dan mogen er best wat schoonheidsfoutjes in de muziek zitten. De registratie heeft opname technisch wel wat voeten in de aarde natuurlijk, maar dat is met medewerking van de venue en een geluidsman prima op te lossen. Een extra idee: pik optredens rond een bijzondere gebeurtenis eruit. Een albumpresentatie of een show met een bijzondere bezetting bijvoorbeeld.

5. Geld verdienen met muziek: laat de vaste prijs achterwege

Hoewel het klinkt als een experiment waarmee je jezelf al gauw tekort doet, zijn er steeds meer artiesten die geen prijskaartje aan hun muziek hangen. Ze laten kopers zelf bepalen wat ze over hebben voor bijvoorbeeld een cd. En dat levert interessante resultaten op, want veel kopers willen niet als een afzetter overkomen. Als band kun je profiteren van de gunfactor. Zoals Amanda Palmer het een tijdje geleden tijdens haar TEDTalk verwoordde: “Ik denk dat mensen geobsedeerd zijn door de verkeerde vraag, namelijk, ‘Hoe zorgen we dat mensen betalen voor muziek?’ Wat als we zouden vragen, ‘Hoe zorgen we ervoor dat mensen wíllen betalen voor muziek?’”

Meer geld verdienen met muziek?

Meer tips over geld verdienen met muziek? Lees dan deze offline promotie tips door!
Of meld je kosteloos aan bij onze online cursus voor muzikanten

 

DeCDPerserij.nl
Geschreven door

DeCDPerserij.nl

Wij geloven in muzikanten. Wij geloven in de manier waarop muzikanten de wereld om zich heen kunnen veranderen, met gevoel voor geluid, passie en de liefde voor het creëren. Met diezelfde passie, liefde en vakmanschap dragen wij bij aan het succes van onze klanten. Ondersteunt door onze producten hebben onze klanten de ruimte om hun geluid met fans te delen, op een manier die raakt. Hierdoor kunnen zij groeien in hun succes.