Je wilt een mooie cd verpakking? Gebruik hoge resoluties ofwel 300 DPI!

dpi jewelcase

Er is veel zin én onzin geschreven over DPI. Wanneer je drukwerk gaat maken zal elke drukkerij, waar dan ook ter wereld vragen om grafische bestanden met een hoge resolutie, vaak omschreven als ’300 DPI’. Maar wat moet je doen als je drukker je daarom vraagt? Tijd om het rookgordijn te laten verdwijnen en te ontdekken hoe gemakkelijk het eigenlijk is!

Wat is DPI?

De afkorting DPI staat voor ‘Dots Per Inch2’ oftewel pixels per vierkante inch. Eén inch is 2,54 centimeter dus DPI is het aantal pixels per 2,54 cm2.

Elke afbeelding heeft een DPI-waarde. Deze waarde wordt bij het drukken van afbeelding gebruikt om te zien hoe scherp een afbeelding wordt gedrukt. Afbeelding die je op het internet tegenkomt zijn meestal 72 DPI, als je een foto maakt is die 72, 96, 150 of zelfs 300 DPI.

Let op dat het aantal pixels per cm2  in het engels vaak ‘resolution’ wordt genoemd. In het nederlands wordt met ‘resolutie’ echter meestal de afmetingen van de afbeelding in pixels bedoeld zoals 800×600 pixels.

Waarom is de juiste (hoge resolutie) DPI waarde belangrijk voor je?

Laten we het vergelijken met muziek maken. Wanneer je een gitaar gaat bespelen stem je ook eerst je snaren. Je wilt immers geen false tonen tijdens het spelen. Dit is net zo met drukwerk. Wanneer de DPI van je bron-afbeeldingen te laag zijn, dan krijg je lelijk drukwerk. En dat wil je natuurlijk niet!

Daarom is het belangrijk -voordat je van start gaat met je vormgeving- dat je eerst de basis-bestanden (dus afbeeldingen die je drukwerk gaat gebruiken) de goede DPI waarde meegeeft.

Wereldwijd hebben drukkerijen met elkaar afgesproken dat 300 DPI een goede waarde is. Daarom horen de grafische bestanden die je gebruikt voor je drukwerk 300 DPI te zijn.

Wat is de DPI van mijn afbeelding?

Als Windows gebruiker kun je de DPI waarde van je afbeelding achterhalen door de afbeelding aan te klikken met de rechter muisknop en ‘Eigenschappen’ te kiezen. In het venster wat verschijnt klik je op de tab ‘Details’ en daar zie je in het ‘Afbeelding’ gedeelte, naast ‘Horizontale resolutie’ en ‘Verticale resolutie’ een waarde staan. Dat is de DPI waarde van je afbeelding.

Als je Mac gebruiker bent dan open je de afbeelding met Voorvertoning en doe je CMD+I om het informatie venster te vertonen. Daar zie je naast ‘DPI-hoogte’ en ‘DPI-breedte’ de DPI waarde van je afbeelding staan.

300 DPI opzoeken

Hoe maak je jouw afbeelding 300 DPI?

Wanneer je de DPI waarde van bijvoorbeeld 72 DPI verhoogt naar 300 DPI, verandert de breedte en hoogte van je bestand in pixels mee. Dat is onwenselijk, je afbeelding zou namelijk worden opgerekt. De breedte en hoogte van je foto in pixels mag dus niet veranderen. Dus wanneer je de DPI aanpast en de pixel breedte van je document wijzigt, moet je de breedte en hoogte weer terugzetten naar de originele waarde.

We laten je hieronder zien hoe je dit kunt doen in Adobe PhotoShop. Bij elk grafische programma werkt iets anders dus verdiep je in hoe dit moet bij het programma dat jij gebruikt. Het gaat er nu om dat je het concept begrijpt.

dpi veranderen photoshopSpecifiek voor PhotoShop:

 1. Open de afbeelding die je 300 DPI wilt maken.
 2. Open het ‘Image Size’ ventster. (Windows: CTRL+ALT+I  -  Mac: ALT+CMD+I )
 3. Vink ‘Resample Image’ uit (de breedte en hoogte blijven dan ongewijzigd).
 4. Verander de Resolution (DPI) naar 300 pixels/inch.
 5. Klik op OK.

Voor andere programma’s:

 1. Open de afbeelding die je 300 DPI wilt maken.
 2. Kopieer de breedte van je afbeelding in pixels.
 3. Pas de DPI waarde aan naar 300 pixels/inch.
 4. Plak de originele breedte van je afbeelding in pixels in het juiste veld. (Zo voorkom je dat je afbeelding wordt opgerekt.)
 5. Klik op OK.

Nu heeft je afbeelding de juiste DPI-waarde. Herhaal deze stap bij elke afbeelding die je gaat gebruiken in je drukwerk.

Een voorbeeld-berekening.

Als je een afbeelding van 12 cm breed en 12 cm hoog wilt afdrukken, dan heb je een afbeelding van 1417 pixels breed en hoog nodig:

12 (cm) : 2,54 (aantal cm per inch)  x 300 (pixels per inch2) = 1417 pixels

Je kunt het ook andersom berekenen; als je een foto van 2000 pixels breed hebt en je drukt die foto op 300 dpi af, dan kan deze maximaal 16,9 breed worden afgedrukt:

2000 (pixels) : 300 (pixels per inch2) x 2,54 (aantal cm per inch) = 16,9 cm

DeCDPerserij.nl
Geschreven door

DeCDPerserij.nl

Wij geloven in muzikanten. Wij geloven in de manier waarop muzikanten de wereld om zich heen kunnen veranderen, met gevoel voor geluid, passie en de liefde voor het creëren. Met diezelfde passie, liefde en vakmanschap dragen wij bij aan het succes van onze klanten. Ondersteunt door onze producten hebben onze klanten de ruimte om hun geluid met fans te delen, op een manier die raakt. Hierdoor kunnen zij groeien in hun succes.

Comments (1)

 1. Sander

  Helder artikel, bedankt!

  00

Reacties plaatsen niet mogelijk.