Je auteursrechten regelen: 4 dingen die je moet weten over BumaStemra

BumaStemra

Als je een eigen album maakt, kun je te maken krijgen met auteursrechten en BumaStemra. Wij van DeCDperserij.nl zien regelmatig dat deze bijkomstigheid voor heel wat muzikanten vragen oproept. Want, wat zijn auteursrechten? Wat als je covers opneemt? Mag je zomaar nummers van iemand anders uitbrengen? En, als je eigen werk uitbrengt, is dat dan ook auteursrechtelijk beschermd? Als jouw singel opgepikt wordt door het grote publiek, en gedraaid wordt op de radio is dat natuurlijk geweldig. Maar krijg je hier behalve de roem, ook een financiële vergoeding voor? En hoe regel je dat? We leggen je hier uit wat je moet weten.

Wat zijn auteursrechten?
Auteursrechten zijn wettelijk vastgelegde regels die gemaakt zijn om ervoor te zorgen dat de maker van (in dit geval) muziek, zelf bepaalt wat hiermee gebeurt.  Letterlijk omschrijft de wet dat ‘Het auteursrecht is bedoeld om te voorkomen dat iemand zonder toestemming gebruik maakt van een werk wat door een ander is gemaakt.’
Auteursrechten waarborgen dus dat het wettelijk niet toegestaan is dat iemand anders met jouw creaties aan de haal gaat. Jouw muziek mag wel verspreid, gedeeld of gecoverd worden, maar hiervoor is jouw toestemming nodig. Tegenover het geven van deze toestemming staat veelal een geldelijke vergoeding.

Moet je betalen voor rechten?
Als je muziek opneemt of speelt welke door iemand anders is gecomponeerd (covers) dan jijzelf of jouw band, dan moet je hier dus toestemming voor vragen. Nu hoef je de band die je covert  zelf geen mail te sturen en ook niet op zoek te gaan naar nabestaanden van Bach als jouw orkest een stuk van deze componist opneemt. In dat laatste geval hoef je je zelfs nergens om te bekommeren. Muziek van makers die langer dan 70 jaar geleden overleden zijn is rechtenvrij. In het eerste geval, betaal je afdracht voor de covers die je speelt aan Stemra. Zij regelen dat deze inkomsten herverdeeld worden over rechthebbenden.

Kun je geld verdienen aan auteursrechten?
Ja. Dat kan. Als derden jouw muziek willen spelen of verspreiden moeten zij hier toestemming voor vragen. Die toestemming kost, zoals gezegd, vaak geld. Radiozenders betalen een klein bedrag voor ieder nummer dat zij draaien aan de rechthebbenden, en bands die jouw liedje coveren moeten afdracht betalen die bij jou terecht hoort te komen. Jouw muziek moet hiervoor wel geregistreerd staan. Ook dit wordt in Nederland geregeld door Stemra. De afdracht die zij ontvangen van partijen die jouw werk gebruiken, moet bij jou terecht komen. Als je nu flink doorbreekt kun je hier een leuke inkomstenbron aan overhouden. Maar voorlopig zal je aan auteursrechten niet rijk worden. Het is meer reëel dat het opnemen van jouw album zich terug gaat verdienen door de verkoop van dit album, en inkomsten uit optredens die volgen uit jouw promotie.

Is de registratie van rechten verplicht?
Hoewel de indruk wordt gewekt dat je als muzikant wettelijk verplicht bent je in te schrijven bij Stemra, is dit niet het geval. Sterker nog, wij raden onze klanten bij DeCDPerserij.nl in veel gevallen aan dit juist niet te doen. Als je eigen nummers opneemt in eigen beheer ben je nergens toe verplicht. Je hebt dan ook geen recht op inkomsten uit de rechten van jouw albums die via de reguliere kanalen verkocht worden, maar als je een album uitbrengt in eigen beheer is de kans klein dat je via dit kanaal geld terug gaat zien. Terwijl je wel een aanzienlijk bedrag betaald voor het vastleggen van de rechten. Het registreren is dus bijna nooit rendabel in dit specifieke geval.

En, stel, jouw album wordt een doorslaand succes. Wat als je geen radio aan kunt zetten of jij schalt uit de speakers maar je  bent niet geregistreerd… Niets aan de hand, inschrijven bij Buma en Stemra kan ook nadat je je album hebt uitgebracht.

Wil je meer weten over auteursrechten voor muzikanten? Laat het ons weten! Je kunt ons het hele jaar door op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur bereiken via telefoonnummer: 020 2018 124.

DeCDPerserij.nl
Geschreven door

DeCDPerserij.nl

Wij geloven in muzikanten. Wij geloven in de manier waarop muzikanten de wereld om zich heen kunnen veranderen, met gevoel voor geluid, passie en de liefde voor het creëren. Met diezelfde passie, liefde en vakmanschap dragen wij bij aan het succes van onze klanten. Ondersteunt door onze producten hebben onze klanten de ruimte om hun geluid met fans te delen, op een manier die raakt. Hierdoor kunnen zij groeien in hun succes.