Jouw muzikale materiaal in de mix: Van losse puzzelstukjes naar een prachtig plaatje

puzzle
Een mijlpaal voor iedere muzikant: het afronden van de opnames van je nieuwste track! Het geluid van jullie instrumenten is -op een stoffige zolder of in onze superb studio- op wonderlijke wijze omgezet in een serie elektronische signalen. Maar met een deze set opgenomen muzikale sporen ben je er nog niet. Wat je hebt zijn losse puzzelstukjes die in elkaar gezet moeten worden. Nu is het de kunst om van de losse onderdelen een prachtig plaatje te maken. Bij Indieplant regel je je mix eenvoudig online. Open een biertje ter beloning van jouw inspanningen. Hier begint het werk van de mixing engineer.

De 5 stappen naar een klinkend geheel
Bij Indieplant neem je je nieuwe release op in onze spiksplinternieuwe studio. Of, je regelt je opname zelf en levert je opnames online aan. Met onze professionele high end apparatuur (daar zijn we best behoorlijk trots op!) maken we van jouw ruwe materiaal een toptrack! Terwijl jij achterover leunt of je vol overgave stort op verdere voorbereidingen van je release, ligt het ruwe materiaal van je opnames in handen van de geluidstechnicus. Hoewel jouw werk erop zit, wil je vast weten hoe er aan jouw geesteskind gesleuteld wordt. In deze vijf stappen maakt Indieplant’s senior mixing engineer Igor jouw losse sporen tot een klinkend geheel:

  1. Igor is één en al oor In de controlekamer tref je een uiterst geconcentreerde producer (in ons geval dus Igor) en een verzameling tracks. Het eerste wat hij doet is het samenvoegen en beluisteren van deze onbewerkte sporen. Als hij het samenspel van de losse onderdelen nauwkeurig beluisterd en geanalyseerd heeft, weet hij wat hem te doen staat. Hij bepaald per track hoe hij oneffenheden bij gaat schaven en deze in balans brengt met de andere sporen. Zo sleutelt hij aan ieder los puzzelstukje tot deze perfect aansluit bij de rest.
  1. EQ-en Equalizen betekent letterlijk, je raadt het al: gelijk maken. Dus met behulp van equalizers laat Igor de signalen van de onderlinge banden verhogen of verlagen. Hij haalt daarmee elementen weg die de andere sporen overstemmen of versterkt delen die te ver naar de achtergrond verdwijnen.  Zo regelt hij dat de tonen de gewenste klankkleur krijgen en worden onevenwichtigheden meer in balans gebracht. Waar sporen eerder op zichzelf stonden komen ze nu met elkaar in harmonie.
  1. Compressie Om te voorkomen dat het volume binnen een opname en tussen verschillende sporen ongelijk is gaan de opnamen door de compressor. Daarbij wordt bepaald in hoeverre een opname ‘in your face’ is. Niveauverschillen in volume en dynamiek worden verkleind zodat er een aangenaam geheel ontstaat. Zo voorkomt Igor dat jouw luisteraar niet opgeschikt wordt door ongewenste herrie en onrust. En ook als je juist ten doel stelt luide muziek te maken: ook hierin wil je professioneel klinken en niet uit de –verkeerde- bocht schieten.
  1. Effecten Tot slot zijn er allerlei effecten (galm, echo, filters, flanger et cetera) die tijdens het mixproces toegevoegd kunnen worden aan de opnames. Deze kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de sound van jouw track. Dit doet de mixing engineer met hardware of zogenoemde plug-inns. Effecten geven een extra dimensie (denk bijvoorbeeld aan meer ruimtelijkheid) aan jouw track en en leveren soms een verrassend resultaat op. Het onderzoeken waard dus!
  1. Come together! Als alle ruwe opnames zijn bewerkt tot gepolijste losse sporen worden deze samengevoegd tot één opname. Deze opname bestaat vervolgens weer uit één (mono), twee (stereo) of meerdere (surround) sporen.  Dit samenvoegen leidt tot de uiteindelijke mixdown. De puzzel is klaar, jouw mix gefixt en jouw track een feit! Deze kan, als hij heel goed is, fysiek of digitaal opgenomen en gedistribueerd worden. Maar gebruikelijker is het dat een audio expert de track mastered nog  voor een optimaal, professioneel resultaat. Je checkt bij ons of en waarom dat nodig is: Indieplant geeft gratis, vrijblijvend en persoonlijk advies over de mastering mogelijkheden van jouw gemixte track.

Tot zover de notendop. Dit is hoe de losse puzzelstukjes tot een prachtig plaatje worden samengebracht. Hopelijk heb je nu een beter beeld van de mixing-procedure. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over wat je tegenkomt op de route van ruwe opnames naar een mooi afgeronde track. Het maken van een perfecte mix is –zo zal je hebben gemerkt- een vak apart. Het is niet voor niets dat je audiotechnici als Igor nodig hebt om jouw opnames over te brengen naar je fans. Gelukkig hoef je niet alles zelf te kunnen!   Wil je weten wat Indieplant verder voor je kan doen als je muziek uit wilt brengen? Lees onze blog over mastering, bezoek onze site of bel met Caspar:  +0031 (0)228-350880.

Indieplant DeCDPerserij.nl
Geschreven door

Indieplant DeCDPerserij.nl

Wij geloven in muzikanten. Wij geloven in de manier waarop muzikanten de wereld om zich heen kunnen veranderen, met gevoel voor geluid, passie en de liefde voor het creëren. Met diezelfde passie, liefde en vakmanschap dragen wij bij aan het succes van onze klanten. Ondersteunt door onze producten hebben onze klanten de ruimte om hun geluid met fans te delen, op een manier die raakt. Hierdoor kunnen zij groeien in hun succes.

DeCDPerserij.nl

Geef een reactie

Meld je aan om te reageren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>