Het succes van Knarsetand

Het succes van Knarsetand
In korte tijd is Knarsetand, een jonge band uit Oost-Nederland, doorgebroken in het club- en festivalcircuit. Hun debuutalbum My Escape is goed ontvangen. Ze waren bij Giel Beelen (3FM), De Wereld Draait Door (DWDD) en stonden op Noorderslag. Rapper/producer en oprichter Martijn Holtslag en Bas Aaftink, verantwoordelijk voor de marketing en de PR van het Productiehuis Oost-Nederland, leggen uit hoe dat is gegaan en welke factoren hebben bijgedragen aan het succes.
Ik ben begonnen als rapper, schreef rapteksten over dingen die mis waren in de wereld, vertelt Martijn Holtslag. Hij produceerde onder rap alias Ongeordend 3 albums. En hij toerde met het Nederlands Blazersensemble. Door het produceren van Ongeordend heb ik mezelf de productie skills aangeleerd. Maar ik wilde meer, wilde wat met publiek doen. Na het niet doorkomen als rapper had ik wat instrumentals opgestuurd naar de Grote Prijs van Nederland in de categorie Dance/Producer, kwam in de finale, toen wilde ik wel een band bij elkaar zien te krijgen. Dat was toen gelukt. Die eerste band bestond uit muzikanten die ik kende, waaronder een strijkerssectie.

Productiehuis Oost-Nederland

Daarna ging Martijn weer meer produceren en schreef zich in voor de NEW (Nieuwe Elektronische Waar). Zij brengen jaarlijks een compilatie uit van producers uit Oost-Nederland. Najaar 2012 nodigde Bas Aaftink van het Productiehuis Oost-Nederland hem uit voor een gesprek. Ik hoorde in Martijn een jonge producer met een eigenwijs geluid. Ik heb hem de opdracht gegeven muziek te maken waar hij compleet achterstaat. Ik zag de motivatie, de power, de energie. Het was bijzonder genoeg om op te pakken, vertelt Aaftink. Martijn speelde in die tijd met de band op de Valkhof Affaire in Nijmegen, in een andere bezetting dan de huidige. En hij ging verder werken aan de muziek. De nummers die nu staan op het album My Escape, schreef hij 2 jaar geleden en werden vanaf begin 2013 uitgewerkt op het podium.
Knarsetand Bandleden

Knarsetand; de Bandleden

Als ik hem vraag hoe hij de band heeft samengesteld, zegt hij: Ik keek niet alleen naar de skills maar ook of de bandleden goed bij elkaar pasten. Want als band word je een soort familie. Je moet er met zijn allen voor willen gaan. Dat straal je ook uit op het podium. Daarnaast zijn er zoveel dynamische processen. Zoals hoe ga je als bandleider om met de bandleden. Voor mij lastig want ik ben bandleider en componist. Dat zijn 2 dingen die elkaar bijten. Als componist wil je dat jouw liedjes zo vet mogelijk gespeeld worden op jouw manier. Als bandleider doet dat er niet meer toe, moet je het beste uit de groep halen.

Invloeden

De muziek van Knarsetand is een mix van reggae, dubstep, drum ’n bass, latin. Die mix moest goed tot zijn recht komen op de eerste Cd. Martijn: We hebben met de band alle liedjes die ik eerst achter mijn computer had geproduceerd, opnieuw ingespeeld, dat was een lastig proces. Eerst hebben we de band opgenomen en daarna weer mijn sporen er aan toegevoegd. De invloeden komen voort uit diverse interesses: Bob Marley, Buena Vista Social Club, dubstep. Skrillex was nog niet doorgebroken toen ik daarmee bezig was. De bandleden hebben ook allemaal hun eigen achtergrond:een cumbia trombonist, een reggaegitarist, psychedelische rockdrummer, een zangeres die in diverse talen zingt.

Succes

Hoe verklaart hij het succes van Knarsetand? Allereerst is het belangrijk dat de muziek goed is. Het is echter heel lastig te bepalen wanneer iets echt potentie heeft. Ook op andere vlakken dan de muziek moet het potentie hebben: is het verhaal interessant? Met Knarsetand hebben we veel gespard over wat we nu eigenlijk wilden met de band. Het was heel erg zoeken om dat verhaal over te brengen op anderen. Het was een flink proces om zover te komen. Ik offer er echt heel veel voor op. Je moet dat willen, de consequenties die neem ik voor wat ze zijn. Als jonge muzikant moet je die drive hebben, anders kom je nergens. En je moet ook geluk hebben. De muziekindustrie is gewoon lastig, er is heel veel en daar sta je dan tussen. Een advies voor andere bands: denk goed na over wat je wilt met je muziek, wie ben je, waarom doe je het? Dat hebben wij ook gedaan.
Knarsetand DWDD

Promotie

Voor een band is de promotie heel belangrijk. Dat bracht Knarsetand bij DWDD, bij Giel Beelen op 3FM en op Noorderslag. Martijn: Je komt daar niet zomaar, het is weer een gevolg van andere dingen, van de clubshows, de festivals. Zij pakken signalen op. Er wordt gedacht: je moet eerst bij DWDD zijn en dan bereik je mensen. Maar het is andersom, je moet eerst mensen bereiken en dan pikt zo’n poortwachter als DWDD of 3FM je op. Die versterken dit weer. Het is een opstapeling van mensen die erin geloven en dan zit je ineens op het volgende level. We hebben behalve het Productiehuis ook een goede boeker: Alles Los uit Amsterdam/Enschede. Als Productiehuis zijn we gaan samenwerken met Alles Los, voegt Bas Aaftink er aan toe. Onze doelstelling was Knarsetand op een aantal plekken te presenteren. We hadden een try-out op het Bevrijdingsfestival Nijmegen voor 3000 man. En dat ging goed! De eerste single My Escape had de primeur bij DWDD, daarna de 2e single bij 3FM. We hebben het stapje voor stapje opgebouwd. De combinatie tussen aanwezigheid op de radio, internet, live shows hebben we steeds op peil gehouden.

Overvloed

Martijn: We hebben dit jaar 40 tot 50 festivalshows gedaan, wat echt heel veel is als je kijkt naar wat haalbaar is in het popcircuit op dit moment. Er is zo’n overvloed, iedereen maakt muziek. De concurrentie is gewoon groot. We gaan nu een clubtour in en gaan naar het buitenland: Tsjechië, Hongarije. Er is wel een verschil tussen spelen tijdens een clubtour of op een festival. Op een festival heb je het publiek al gewonnen, en het is meer party. Bij een clubtour moet je het op je eigen naam doen, moet je echt iets heel moois brengen. Ik zoek naar de juiste balans daarin.

Rik van Boeckel
Geschreven door

Rik van Boeckel

I am a singer/rapper/percussionist. I write my own songs in English and Dutch. I use to perform as a solo-artist and with a band. My musical influences are latin, Africanmusic, reggae and hiphop. I work now on an album with MB of Ghetto Flow Productions, Rotterdam, Netherlands.