Optredens regelen doe je zo: het vervolg

Live optreden regelen deel 2

In een vorig artikel hebben we al eens besproken wat je als beginnende band kunt doen om je eerste optredens te regelen. Op dat niveau zijn er talloze kansen om de nodige meters in het live-circuit te maken, maar je dromen en ambities zijn ongetwijfeld groter dan het jongerencentrum in het dorp verderop. Als je daar eenmaal ervaring mee hebt opgedaan is het dan ook de hoogste tijd om te kijken hoe je de volgende stappen kunt maken.

Hou je administratie net zo strak als je set

Ondertussen kunnen we er vanuit gaan dat je je zaakjes op het podium wel op orde hebt: een strakke set, goed op elkaar ingespeelde muzikanten en natuurlijk een show waar het publiek van smult. Perfect, maar wanneer je met de grote jongens mee wilt gaan spelen wordt het ook belangrijk om naast de bühne alles goed te regelen.
Want wanneer je omhoog wilt op de ladder van professionaliteit, betekent dat ook dat mensen van je verwachten dat je op hetzelfde niveau werkt als zij. Een goede administratie waarin je de volgende zaken bijhoudt zorgt ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt:

  • Een agenda: met niet alleen de optredens, maar ook wat daar aan voorbereiding bij komt kijken: het regelen van de bus bijvoorbeeld, of een tijdschema waarin alles staat vermeld van het inladen van de bus tot het afzetten van het laatste bandlid. Zorg ervoor dat je een compleet scenario voor de hele speeldag klaar hebt liggen.
  • De financiële balans: hou hierin bij wat er aan gage en merchandise-omzet binnenkomt, maar bijvoorbeeld ook de reiskosten van afzonderlijke bandleden, gekochte snaren en snacks onderweg. Fijn voor het overzicht maar ook voor het onderlinge vertrouwen, zo blijven de geldzaken namelijk voor iedereen overzichtelijk.

Denk ook aan het dessert

Een hoofdmaaltijd kan nog zo lekker zijn, het dessert zorgt er vaak voor dat je nog net even wat langer nageniet. Met optredens is het precies zo. Je fans hebben het gevoel gehad getuige te zijn van iets bijzonders, te gek! Maar je wil natuurlijk dat hun enthousiasme van dat moment nog wat langer duurt, zodat ze een volgende keer weer komen en hun vrienden meenemen.
Met een klein beetje nazorg kun je wat dat betreft al veel bereiken. Een tweet of een post op Facebook bijvoorbeeld, waarin je laat weten hoe geweldig je het vond om op een bepaalde plek te spelen. Ga eens op zoek naar foto’s die je fans hebben gemaakt, die vinden het fantastisch wanneer je deze als band deelt. Wil je het echt goed aanpakken, bedenk dan eens of je niet iemand met een camera mee kunt nemen om een sfeervolle aftermovie te maken.
Kers op de taart

Optredens; Wordt het tijd voor een boeker?

Je zult wellicht opgemerkt hebben dat de voorgaande twee tips nog niet direct tot nieuwe optredens zullen leiden. Het zijn echter wel cruciale punten waar een eventuele manager of boeker direct naar zal kijken. Ze geven namelijk aan dat je ambitie hebt, serieus met je vak bezig bent en bereid bent om tijd en moeite in je band te steken. Belangrijke voorwaarden waarop een professional besluit wel of niet met je in zee te gaan.
Een boeker is daarbij een waardevolle aanwinst voor je band. Door zijn netwerk komt jouw demo ineens bovenop de stapel van programmeurs en gaan er deuren open die gisteren nog op slot leken. Dat netwerk is het resultaat van jarenlang keihard werken en niet iets wat je als band makkelijk opbouwt. Je kunt je dan ook voorstellen dat je met een professionele boeker ineens flinke stappen kunt maken.

Waar moet je op letten bij een boeker?

Doorgaans strijkt een boeker zo’n 15% van jouw bruto gage op, dus is het belangrijk dat je iemand vindt die dat percentage dubbel en dwars terugverdient. Daarom tot slot een aantal tips die je zullen helpen om de juiste persoon te vinden:

  1. Zoek in de juiste hoek: als metalband een boeker van house-acts benaderen heeft weinig zin, dus kijk welke bands in jouw genre net dat stapje verder zijn. Op hun websites is vaak te vinden wie hun boekingen doet, dus benader zo de juiste personen.
  2. Bewijs jezelf live: een potentiële boeker is niet zo snel onder de indruk van een goed klinkende demo, maar wil vooral weten hoe jij het op het podium doet. Zorg er dus voor dat je een boeker kunt uitnodigen voor een show bij hem in de buurt wanneer je je muziek opstuurt.
  3. Leg alles netjes vast: een basis van vertrouwen is belangrijk, maar zorg ervoor dat je alle afspraken met een boeker vastlegt. Dat voorkomt problemen in de toekomst en iedereen weet waar hij aan toe is. Krijg je een contract van een boeker voor je neus, laat deze dan ook eens doorlezen door een bevriende muzikant die al ervaringen heeft met een boeker.
  4. Blijf meedenken: verwacht niet dat een boeker alles voor je doet. Hij heeft meerdere bands onder zijn hoede en zal zijn aandacht dus moeten verdelen. Blijf daarom zelf ook met suggesties en ideeën komen, zodat je het voor je boeker makkelijker maakt om zijn werk te doen.
  5. Evalueren en analyseren: plan regelmatig gesprekken in met je boeker om te bespreken hoe het de afgelopen periode is gegaan en wat de plannen voor de toekomst zijn. Spreek hem gerust aan op optredens die niet gelukt zijn, maar denk ook constructief mee hoe jullie dat de komende tijd beter kunnen doen. Op die manier zorg je samen voor een concrete strategie met meer kans op succes!
Martijn Koetsier
Geschreven door

Martijn Koetsier

Martijn Koetsier is copywriter en schrijft veel over muziek en games. Wat betreft muziek blijft het niet alleen bij schrijven, want met zijn band Tenement Kids bracht hij al verschillende albums uit en stond hij op talloze podia in binnen- en buitenland.