Schiet de beste bandfoto

damned-dirty

Onlangs vroeg Indieplant DeCDPerserij.nl haar volgers op Facebook hun bandfoto op te sturen. De allerbeste werd beloond met 500 keer 7” vinyl.
Dat hebben we geweten! We werden overspoeld met honderden inzendingen. Het viel niet mee om een winnaar aan te wijzen, want man wat zaten er prachtige plaatjes tussen! Uiteindelijk kwam bovenstaande foto van The Damned and Dirty als beste uit de bus. Laat ons je vertellen hoe ook jij een geweldig goed geschoten bandfoto regelt.

De profs

Indieplant vormgever en fotograaf Sander benadrukt: “alleen professionele fotografen kunnen professionele foto’s maken. Fotografie is echt een vak op zich en voor een goede foto moet je over voldoende ervaring en technische kennis beschikken. Dus: besteed, als het even kan, het maken van jouw (band)foto uit aan een prof.”

Zelf je bandfoto schieten

Huur je geen fotograaf in voor je bandfoto, zorg dan dat je de best mogelijke amateur strikt. Sander: “Gebruik een zo hoog mogelijke resolutie. Ook voor een profielfoto op je Facebookpagina: ga er vanuit dat je een foto voor andere doeleinden gaat gebruiken. Het perfecte plaatje wil je straks ook plaatsen in je artwork of op je bandposter. Met 120 DPI gaat dat niet lukken.” Meer tips voor de doe-het-zelver: “Kadreer niet te krap, zodat je altijd kunt uitsnijden. Live foto’s doen het goed en expressie spreekt aan. Als je portretteert: lach, straal de juiste energie uit. Ook de boze metalband: kijk niet te onverschillig, maak het voor de kijker plezierig om naar jou te kijken. Als je foto al saai overkomt, zal je muziek en live act waarschijnlijk ook niet erg boeiend zijn.”

Strike no pose

“Poseer niet te geposeerd. De bekendste foto’s van de legendarische fotograaf Henri Cartier Bresson maakte hij een splitsecond nadat de officiële shoot voorbij was. Op het moment dat zijn modellen (Marilyn Monroe, Che Guevara) stopten met poseren schoot hij ‘stiekem’ zijn meest indrukwekkende portretfoto’s. Laat jouw fotograaf zijn of haar camera ook in de aanslag houden buiten de officiële shoot.”

Op de achtergrond

“Denk ook goed na over de achtergrond en zorg dat deze nooit teveel overheerst. Een muur met graffiti kan heel fotogeniek zijn, maar ook afleiden van het onderwerp. Als je voor een sprekende achtergrond kiest, gebruik dan bijvoorbeeld een open diafragma, waarmee de achtergrond wat onscherp wordt en je letterlijk focust op de artiest of band. Of kader goed af, zodat de achtergrond de kijker niet teveel ‘opslokt’. De omgeving mag nooit belangrijker zijn dan het te fotograferen object.”

Zoek je lens

“Kies”, raadt Sander tot slot aan, “voor een lenstype van vijftig tot tachtig mm. Dit is het beste formaat voor portretfotografie. Een kortere lens geeft teveel omgeving en kan het perspectief vervormen. Een langere lens maakt een onpersoonlijker plaatje, en schept meer afstand tussen de kijker en de afbeelding.”

De beste bandfoto’s

Bovenstaande foto kwam als beste uit de bus bij de winactie die we op Facebook hielden. De hoek is goed gevonden, er is mooi perspectief en de omgeving complementeert het onderwerp: de winnende mannen van The Damned en Dirty. Zie hieronder de eervolle vermeldingen van onze winactie en laat je inspireren voor jouw eigen foto’s.

Bandfoto

Voorbeelden van goede bandfoto’s

DeCDPerserij.nl
Geschreven door

DeCDPerserij.nl

Wij geloven in muzikanten. Wij geloven in de manier waarop muzikanten de wereld om zich heen kunnen veranderen, met gevoel voor geluid, passie en de liefde voor het creëren. Met diezelfde passie, liefde en vakmanschap dragen wij bij aan het succes van onze klanten. Ondersteunt door onze producten hebben onze klanten de ruimte om hun geluid met fans te delen, op een manier die raakt. Hierdoor kunnen zij groeien in hun succes.