Stimuleer je muzikale creativiteit met deze vier tips

bulb-2287759_1920

Als je muziek maakt is creativiteit voorwaarde voor productiviteit. Maar –lastig- creativiteit laat zich niet dwingen. Wel kun je aan een aantal voorwaarden voldoen waarbij u uwer scheppende vermogens optimaliseert. Als je ontspannen bent en vertrouwen hebt in wat je doet is de kans groot dat je iets nieuws, spannends of anders neer weet te zetten en jezelf kunt overstijgen. Daar gaan we…

 

 1. Houd overzicht
  Tussen het dromen van een muzikale toekomst en het verwezenlijken hiervan, ligt een eindeloze lijst met taken die je uit moet voeren. We raden we je aan: Neem één stap tegelijk, heb geduld en houd overzicht. Dit doe je door het traject dat je doorloopt in kaart te brengen. Maak een stappenplan en geef in je tijdlijn genoeg ruimte om rustig te ontwikkelen, fouten te maken en in te spelen op onverwachte omstandigheden. Denk lange termijn en houd het relaxed. Door jezelf onder (teveel) druk te zetten of door de bomen het bos niet meer te zien leg je een bom onder je creativiteit.

 

 1. Doe inspiratie op
  Ga jezelf niet pushen om iets te maken als het even niet lukt. Wil je toch bezig blijven? Doe jezelf een plezier en zet je favoriete vinyl op, ga naar een concert of Youtube even langs live optredens van jouw legendes. Of beweeg je buiten de grenzen van muziek. Maak een lange wandeling, drink een borrel met iemand die een positieve invloed op je heeft, ga sporten, bezoek een museum of lees een goed boek. Al deze dingen komen je songteksten meer ten goede dan het staren naar een lege pagina in je notitieboek/beeldscherm en verhogen de kans op een mooie riff meer dan gefrustreerd gepingel.

 

 1. Oefening baart kunst
  Junte Uiterwijk (Dazzled Sticks) wees ons er al op in een eerdere blog: Je hoort op de radio, Spotify of het album alleen eindresultaten. Daaraan vooraf gingen talloze matige opnames, valse noten en slordige probeersels. Bij alle artiesten die jij goed vindt baarde oefening kunst. Sta het daarom ook jezelf toe te experimenteren, fouten te maken, de plank mis te slaan en van aanvankelijke plannen af te wijken. Loop niet weg voor die elementen die je weinig beheerst (en derhalve minder graag doet) maar zie dit als de ruimte waar je kunt leren en ontwikkelen.

 

 1. Vang de losse flarden
  Lang leve de smartphone. Goede ideeën komen vaak op de meest onverwachte momenten. Dus al komt ineens die melodie tot je terwijl je in de tram zit: neem het op. Hoor je terwijl je in een winkel staat een lekkere beat? Neem het op (en vraag het personeel wat het is). Heb je inspiratie voor een lyric terwijl je in een meeting zit? Maak een aantekening. Door los fladderende verzinsels vast te leggen heb je een bron om uit te putten als je wél de tijd en rust hebt om aan nieuwe muziek te werken. Een creatief proces laat zich niet beperken tot vaste tijden en de beste ideeën ontstaan onder de douche.

 

Tot zover de tips, nu is het jouw beurt. Laat je ons weten welke gedreven- of gekkigheid bij jou tot creativiteit leidt? We zijn benieuwd!
En mocht je blijven hangen in je muzikale writers block: De prachtige documentaire From the Sky Down brengt in beeld door welke diepe creatieve diepten de leden van U2 (toch niet de minsten) moesten om tot inspiratie voor hun epische single ‘One’ te komen. En daarmee als afsluiter het hart onder de riem: Ook als je het even helemaal kwijt bent: nothing is lost.

DeCDPerserij.nl
Geschreven door

DeCDPerserij.nl

Wij geloven in muzikanten. Wij geloven in de manier waarop muzikanten de wereld om zich heen kunnen veranderen, met gevoel voor geluid, passie en de liefde voor het creëren. Met diezelfde passie, liefde en vakmanschap dragen wij bij aan het succes van onze klanten. Ondersteunt door onze producten hebben onze klanten de ruimte om hun geluid met fans te delen, op een manier die raakt. Hierdoor kunnen zij groeien in hun succes.