Elpee als kunstvorm bij Visual Vinyl

vv_affiches-alleen-beeld-druk

Ons heimelijk doch groots genoegen: staren naar de platenhoes. Want soms is die net zo mooi als de muziek die zijn kartonnen armen herbergen. Daarbij, een goede hoes draagt de belofte van goede muziek, vat de sfeer van het album in beeld. Als ook jij een zwak hebt voor pakkend artwork kun je je hart ophalen bij de expositie Visual Vinyl. Hier worden van 2 maart tot 23 april 2017 de mooiste audiovisuele kunstwerken tentoongesteld.

Beeldende kunst en muziek zijn al sinds mensenheugenis bondgenoten. Honderd pareltjes die de afgelopen vier decennia uit dit gelukkige huwelijk zijn voortgevloeid zijn binnenkort in het Belgische Sint-Niklaas te bewonderen. In de tentoonstelling Visual Vinyl draait alles om de elpee.

Seelische Vibration’, noemde Kandinsky het overweldigende effect dat zowel klank als kleur kan hebben. Dat deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn stond volgens hem –en wie zijn wij om daar tegenin te gaan- buiten kijf. De term ‘klankkleur’ is daar misschien wel de meest letterlijke bewoording voor. Net als muziek roept beeld gevoel op. Als die twee klinkend samenkomen is er iets bijzonders aan de hand.

Van een dergelijke geslaagde ontmoeting tussen beeld en geluid zijn tal van voorbeelden. De banaan van Warhol en de muziek van The Velvet Underground. De verwrongen mensfiguren van Rudy Trouvé en de experimentele tonen van dEUS. George Hardies’ prisma en Pink Floyd’s The Dark Side of the Moon. Banksy’s duikhelmen en Blur. Al zie je de één, dan hoor je de ander. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, als het om episch artwork en bijbehorende muziek gaat. Als muzikant wil je dat jouw muziekdrager hetzelfde voor jouw fans doet.

En zo moet ook jouw artwork een verlengde zijn van, of ondersteuning bieden aan jouw sound. Omdat je het je waarschijnlijk niet kunt veroorloven om Damiën Hirst daarvoor in te huren zal je zelf goed geïnformeerd en geïnspireerd te werk moeten gaan. Bij Visual Vinyl leer je van de Groten. Wil je nu alvast plaatjes te kijken (én luisteren)? Check de site voor een virtuele impressie, zie wat voor moois Widewalls  en Inspiredology voor je op een rij hebben gezet, of lees onze blog over indrukwekkend artwork. Of blader door je eigen elpeecollectie. Langdurig heimelijk staren is toegestaan.

DeCDPerserij.nl
Geschreven door

DeCDPerserij.nl

Wij geloven in muzikanten. Wij geloven in de manier waarop muzikanten de wereld om zich heen kunnen veranderen, met gevoel voor geluid, passie en de liefde voor het creëren. Met diezelfde passie, liefde en vakmanschap dragen wij bij aan het succes van onze klanten. Ondersteunt door onze producten hebben onze klanten de ruimte om hun geluid met fans te delen, op een manier die raakt. Hierdoor kunnen zij groeien in hun succes.