Zo ontstond de cd – En waarom er een dubbeltje in past

Dubbeltje in een cd

Vinylplaten die super voorzichtig behandeld moeten worden, audiocassettes die bij iedere luisterbeurt meer ruis laten horen… Dat moest anders kunnen. Enter de cd. Met zijn stabiele kwaliteit en handzame formaat liet succes niet lang op zich wachten. Maar hoe is de compact disc eigenlijk ontstaan?

De geschiedenis van de cd gaat terug tot halverwege de vorige eeuw, naar de uitvinding van de laser. Naar verluidt heeft deze ontdekking de Amerikaanse uitvinder David Paul Gregg begin jaren zestig op het juiste spoort gezet om een octrooi aan te vragen op een optisch leesbare videoplaat. Een zaadje dat geplant werd voor de ontwikkeling van de cd-video en laserdisk. Media die niet het succes hebben gebracht dat de makers in gedachten hadden, maar die er wel voor zorgden dat er uiteindelijk ook aan audiovarianten gewerkt werd.

 Indrukwekkend

Het was ons eigen Philips Audio dat zich op deze ontwikkeling stortte, aanvankelijk gericht op schijven die een stuk groter waren dan het formaat dat we nu kennen. Niet vreemd: de cd was immers bedoeld als opvolger van de lp. Na jaren van testen en bijschaven werd in 1978 echter de cd-schijf met een diameter van 11,5 cm aan de internationale pers gepresenteerd. En dat sloeg aan. Niet alleen werd er positief over geschreven, ook concurrent Sony gaf toe onder de indruk te zijn, waarna een samenwerking met Philips volgde om de schouders te zetten onder een standaard. Het zou echter nog enkele jaren duren voordat het publiek er echt wat van zou merken.

Zie hier hoe de cd bij DeCDPerserij.nl wordt gemaakt:

Doe Maar

In die jaren werd de ‘Red Book’ standaard ontwikkeld, waarbij alle details omtrent het maken van de schijven en spelers werden vastgesteld. Dit effende het pad om de compact disc breed in de markt te zetten. De eerste schijf die van de band rolde was het album The Visitors van ABBA. In Nederland had het mateloos succesvolle Doe Maar de eer, met zijn album 4us.

Qua spelers beet Japan (het thuisland van Sony) in 1982 het spits af. Kort daarna volgde Europa en na de jaarwisseling de Verenigde Staten. Wat het balletje flink aan het rollen bracht. Naar schatting zijn er in de navolgende vijfentwintig jaar ruim 200 miljard cd’s verkocht. En dat was dus al in 2007.

Beeld en geluid

Buiten een medium voor muziek heeft de cd al vrij vlot ook andere toepassingen gekregen. Zo werd video een nieuw leven ingeblazen met de door Philips ontwikkelde cd-video, een cd met geluid en beeld. En is er ook de bekende cd-r, de standaard die allerlei data kan bevatten. Laten we daarbij ook niet de rol vergeten die de cd heeft gespeeld voor de ontwikkeling van de dvd. Want die lijkt natuurlijk verdacht veel op zijn voorloper.

Dubbeltje

Tot de dag van vandaag is de cd dan ook een standaardformaat gebleven. Die in vele huishoudens zijn plek heeft tussen pick-up en clouddienst.

En leuk voor op verjaardagen: het gat in het midden van een cd heeft het formaat van een dubbeltje. De ontwerper legde het naar eigen zeggen als voorbeeld op tafel. Volgens hem de snelste beslissing in het ontwikkelproces.

Ontdek meer over CD persen

DeCDPerserij.nl
Geschreven door

DeCDPerserij.nl

Wij geloven in muzikanten. Wij geloven in de manier waarop muzikanten de wereld om zich heen kunnen veranderen, met gevoel voor geluid, passie en de liefde voor het creëren. Met diezelfde passie, liefde en vakmanschap dragen wij bij aan het succes van onze klanten. Ondersteunt door onze producten hebben onze klanten de ruimte om hun geluid met fans te delen, op een manier die raakt. Hierdoor kunnen zij groeien in hun succes.