xxx

Houd rekening met langere levertijden.
Grondstoffen Er heerst een schaarste op polycarbonaat en papierpulp, grondstoffen van cd's en drukwerk. CD/DVD Op het moment is de gemiddelde productietijd van een CD/DVD productie 15 werkdagen. Spoedproducties zijn mogelijk. We raden je aan om tijdig met je project te starten. We hopen op je begrip voor deze situatie.
Vinyl Door de enorme vraag naar vinyl zijn de levertijden langer dan normaal. Houd rekening met een productietijd van 4 maanden voor 7" vinyl en 7-9 maanden voor 12" vinyl. Bezorgdiensten Verder merken we dat de transportsector op het moment overbelast is, waardoor leveringen soms enkele dagen langer duren dan verwacht.

Je muziek
masteren?

Audio Mastering

Een goed gemixt nummer of album dat ongemasterd is is nog niet af. Veel artiesten kennen het gevoel wel wanneer ze hun muziek vergelijken met andere releases. In verhouding klinkt het vaak dof, zachter en minder stereo. Dit is precies waar audio mastering zijn plek heeft.

Audio Mastering bestellen

Hoe werkt het?

Onze ervaren mastering specialist luistert goed naar het sfeerbeeld dat de artiest naar voren brengt en de mogelijkheden van de track en maakt op basis daarvan de optimale audio mastering. Na onze audio mastering klinkt je muziek goed op elk medium, zoals: cd, vinyl en Spotify. Voor online distributie is het vaak belangrijk dat de track goed luid wordt gemastered zodat deze simpelweg goed meekomt met andere muziek die ook steeds luider wordt gemastered. Bij vinyl is het natuurlijk vooral belangrijk dat de muziek zo dynamisch en natuurgetrouw mogelijk wordt gemaakt.

Meestal bestaat de workflow van onze mastering engineer uit de volgende onderdelen:

 • Analyse van de te masteren audio
 • Analyse van referentiemateriaal
 • Correcties in de mix en edit
 • Equalization
 • Zo nodig reverb toepassen
 • Multiband compressie
 • Harmonische excitation
 • Zo nodig het stereobeeld vergroten
 • Volume maximaliseren
 • Bij de mastering van meerdere tracks ook track leveling
 • Dithering

Ben je er klaar voor?

Voor het allerbeste eindresultaat is het belangrijk dat je de audio die je aanlevert voor mastering goed voorbereid. Hiervoor hebben we een gratis ebook opgesteld met alles wat je moet weten. Zo ben je gegarandeerd van een perfect eindresultaat.

Download gratis ebook

Om een goed beeld te krijgen van hoe audio mastering in zijn werk gaat kun je in de video hieronder zien hoe het nummer Happy van Pharrell Williams werd gemastered.

Speciaal voor jouw cd of vinyl

Laat je bij ons cd's of vinyl maken? Zorg er dan voor dat je eruit haalt wat erin zit! De geluidskwaliteit van cd en vinyl is nog altijd uitzonderlijk goed en beter dan bijna alle streamingdiensten. Onze mastering specialist heeft jarenlange ervaring met het masteren speciaal voor cd en vinyl. Zo zorgen we ervoor dat jouw cd of plaat zo mooi zal klinken al mogelijk.

Beluister voorbeelden

Wat voor verschil maakt mastering? Zet je koptelefoon op of sluit je beste speakers aan en luister zelf! We hebben een aantal fragmenten van muziek die we hebben gemastered op een rijtje gezet en steeds de ongemasterede en gemasterede audio laten horen. Zo hoor je precies wat voor verschil goeie mastering voor je kan bereiken.

Veelgestelde vragen

Hoe lever ik aan voor mastering?

In principe kunnen we elk type geluidsbestanden masteren. Echter geldt voor mastering dat hoe betere kwaliteit audio we van je ontvangen, hoe beter we deze kunnen masteren.

In het kort:
 • ongecomprimeerde WAV/AIF bestanden
 • zonder peaking/clipping
 • met zo hoog mogelijke bit diepte en sample frequentie
 • zonder processing zoals dithering, limiters, compressors, finalizers, normalizers en equalizers
 • zonder fade-ins/outs en niet te krap gesneden
 • met duidelijke bestandsnamen

Wil je het allerbeste halen uit mastering? Volg dan de instructies op die we nauwgezet voor je hebben uiteengezet in het ebook: 'Getting Ready For Mastering'.

Download Ebook
Wat kost mastering?

We hanteren de volgende prijzen voor het masteren van jouw muziek. Dit is inclusief een feedbackronde waarin eventuele feedback wordt verwerkt tot de definitieve masters. Ook leveren we je standaard drie versies van elk nummer namelijk speciaal gemastered voor cd, voor vinyl en voor MP3.

 • 1 track: €99
 • 2 tracks: €198
 • 3 tracks: €297
 • 4-6 tracks: €399
 • 7-10 tracks: €449
 • 11-12 tracks: €499
 • 13-15 tracks: €599
 • 16-20 tracks: €699
Mogen we ook jouw cd's of vinyl produceren? Dan kunnen we een pakketprijs voor je maken zodat je veel korting krijgt op de mastering.
Kan ik feedback geven op de mastering?

Mastering is gedeeltelijk ook persoonlijke voorkeur van de artiest. Daarom vragen we je om bij het aanleveren van jouw geluidsbestanden voor mastering om ook referentie audio mee te sturen van muziek die op een manier is gemastered die aansluit bij de sound die jij zoekt voor jouw muziek.

Ook krijg je nadat we jouw muziek hebben gemastered de audio ter controle toegestuurd zodat je er nauwkeurig naar kunt luisteren en ons feedback sturen die we verwerken tot de definitieve versie.
Hoe wordt de gemasterde audio opgeleverd?

Standaard leveren we je van elk nummer drie versies aan, namelijk een 16-bit WAV-bestand voor CD, 24-bit WAV-bestand voor vinyl en een MP3-bestand voor bijvoorbeeld download cards of andere online verspreiding.

Als je bij ons ook cd's laat maken ontvang je van ons ook kosteloos een DDP master image, die direct klaar is voor gebruik voor productie.
Hoe lang duurt het traject?
Nadat de aanlevering van geluidsbestanden compleet is en klaar voor mastering (bekijk de aanleverinstructies om te zien wat voor bestanden we nodig hebben om gelijk met de mastering te kunnen starten) en de betaling is gedaan, leveren we je binnen 5 werkdagen de gemasterde audio aan welke je vervolgens kunt beluisteren en accorderen of hier feedback op geven zodat we hier (kosteloos) de nodige aanpassingen op uitvoeren en je de definitieve versies toesturen. Houdt rekening met 3 tot 4 extra werkdagen als er aanpassingen moeten worden uitgevoerd.
Mastering speciaal voor vinyl?

Omdat het afspelen van geluid vanaf een vinylplaat op een heel andere manier gebeurt dan bijvoorbeeld een cd, wordt muziek bijna altijd speciaal gemastered voor de productie van vinyl. Zo worden 's'-en meestal wat zachter gemastered en moet er voor hele zware bassen voorkomen worden dat de naald hierdoor uit de groef schiet.

Ook is de geluidservaring bij vinyl gewoonweg anders dan bij cd en streaming. Waar vooral voor streaming er tegenwoordig om volume wordt gestreden (dus simpelweg opvallen door luider te zijn gemastered) is dit voor vinyl natuurlijk niet nodig. Hier wil je een zo natuurlijk mogelijke weergaven van de originele mix, wat natuurlijk ook prachtig haalbaar is door het enorme potentiele dynamische bereik van vinyl.

Standaard leveren we je drie versies van elk nummer als we voor jou mogen masteren, namelijk speciaal gemastered voor cd, voor vinyl en voor streaming.
Wat is het verschil tussen mastering en een master image?

Voor de productie van cd's hebben we eem zogenaamde master image nodig. Dit is een digitale exacte kopie van de cd die als voorbeeld voor de gehele productie gaat fungeren.

Mastering of audio mastering is het verfijnen van de sound van jouw muziek. Oneffenheden in de mix worden verholpen, het stereobeeld wordt verfijnd en het volume wordt over het algemeen versterkt.

Eigenlijk hebben ze dus niets met elkaar te maken, maar omdat zowel mastering als het laten maken van een master image vaak beide ter sprake komen bij cd- en vinylproducties toch nog even deze uitleg.
Kan ik nummers laten opknippen?
Mocht je niet al losse geluidsbestanden hebben voor elk nummer maar een lang geluidsbestand die meerdere nummers omvat dan kun je ons die zo aanleveren, mits je een tekstbestand met de tijdcodes van het start- en eindpunt van elk nummer meestuurt.
Kan ik oude opnames laten retoucheren?
We hebben ervaring met het herstellen en opwaarderen van oude, beschadigde of lage kwaliteit geluidsbestanden en met het opwaarderen van matige live-opnames. Uiteraard is de kwaliteit van de geretoucheerde audio altijd afhankelijk van de kwaliteit van het bronmateriaal, maar verbetering is altijd haalbaar. Stuur ons gerust een voorbeeld-bestand toe zodat we je kunnen laten weten of audio mastering voor jou de beste keuze is.
Mastering i.c.m. een cd-productie?
Voor de productie van cd's hebben we eem zogenaamde master image nodig. Dit is een digitale exacte kopie van de cd die als voorbeeld voor de gehele productie gaat fungeren. Deze kun je zelf maken maar dit is niet voor iedereen even eenvoudig. Als je bij ons je audio laat masteren én je cd's laat produceren maken wij kosteloos de master image voor je, t.w.v. €89.

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw.

Zoek je wat anders? Neem gerust even contact met ons op, alles is mogelijk!
Digipack vijfluik
Slipcase
Gekleurde tray
Inside-out
Zilver folie
Goud folie
Calqueerpapier
Wallet in digisleeve
Glow in the Dark
ContactVerkoop